Skip to content

Användbara sajter på internet

Sajter med historiska dokument hjälper släktforskaren

Är du nybörjare på släktforskning? Förr var släktforskning synonymt med att resa runt och leta i gamla församlingsrullor och husförhörslängder, och visst finns det mycket av den sortens detektivarbete kvar idag för den som verkligen vill djupdyka i sin släkt. Men idag är det lättare än någonsin förut att släktforska från laptopen på köksbordet och det finns mängder av sajter på nätet som kan hjälpa dig till rätta. På den här sidan hittar du några av de viktigaste. Du behöver en viss grundmängd med information innan du kan börja: namn, födelseort och födelseår, gärna mer, så långt bakåt som du kan komma. Med information om några släktingar är det ofta möjligt att hitta fler grenar på familjeträdet genom sajter för släktforskning på nätet.

Sajter att titta på först

Sverige är ett av världens främsta länder när det gäller att föra statistik och samla information om befolkningen. Idag är vi världsberömda för Statistiska Centralbyråns omfattande register, men redan på 1600-talet förde man så kallade mantalslängder i Sverige. Från 1686 var alla präster tvungna att ha kyrkobokföring, alltså en förteckning över alla som bodde i församlingen. Dessutom finns det många bevarade skattelängder på lokal, regional och nationell nivå för att notera hur mycket skatt var och en skulle betala. Lite mer vana släktforskare letar efter bouppteckningar, gamla avtal och köpehandlingar för gårdar, som ofta kan hittas på små lokala sajter gjorda av entusiaster. Men för en nybörjare finns mycket material, som kyrkobokföring och mantalslängder, att hitta på sajter som Riksarkivet.se och ArkivDigital.se.

Sajter som ArkivDigital gör det tämligen lätt att bedriva släktforskning på nätet. ArkivDigital har över femtio miljoner inskannade kyrkböcker och andra dokument. Arkivet innehåller foton från historiska dokument som till exempel boupphandlingar, testamenten och köpebrev från de svenska landsarkiven och från flera lokala arkiv, såsom arkiven Stadsarkiven i Malmö, Stockholm och Karlstad. Riksarkivet samlar också en stor mängd med historiskt material, och här kan du söka på 168 miljoner sidor av skriven text som främst kommer från statliga register över svenska medborgare, allt från fångar till soldater. Det finns goda chanser att hitta sina släktingar i Riksarkivets samlingar, totalt finns det information om 21 miljoner personer som levde från mitten av 1800-talet till 1930.

Sajter för släktforskare begränsas av PUL

Det kan tyckas märkligt att sista året i Riksarkivet är just 1930, men det är faktiskt oftast svårare att hitta information om släktingar som levde under 1900-talet än det är att hitta information från seklet innan. Anledningen är Personuppgiftslagen (PUL) som kraftigt begränsar vilken information som får finnas digitaliserad. PUL berör inte bara levande personer utan kan även påverka ditt sökande långt tillbaka i tiden. Det är olagligt att digitalisera information om personer som lever idag, och det kan även innebära deras anfäder. Exempelvis så är din släkts religiösa tillhörighet, framförallt om de inte var medlemmar i statskyrkan, en uppgift som inte får finnas på sajter för släktforskning, enligt PUL.

Sajter som ArkivDigital och Riksarkivet kostar pengar, de tar ut en månatligt avgift för att abonnera på tjänsten. Men medan ArkivDigital är ett privat företag så är Riksarkivet en myndighet. Sajter från svenska myndigheter kan du oftast få tillgång till gratis via bibliotek, just Riksarkivets digitala forskarsal, SVAR, kan du nå via universitetsbibliotek, högskolebibliotek och folkbibliotek runt om i landet. Du kan också vara säker på att informationen är godkänd enligt PULs föreskrifter. Här är det värt att komma med ett varningens ord om internetsajter för släktforskning; det finns väldigt många, och flera av dem är oseriösa. De kostar mycket pengar och i många fall har de bara kopierat information du skulle kunna hitta gratis i offentliga arkivet eller hos ArkivDigital och Riksarkivet. Om du är osäker, se om du hittar en svensk recension av sajten först.

Skaffa dig en plan från början

Det är lätt att bli överväldigad av alla sajter om släktforskning som finns ute på internet. Vi har valt att endast ta upp några av de största och mest matnyttiga för att hjälpa dig på traven, det är väldigt lätt att googla sig till länkar på hundratals olika sajter om du någonsin tömmer de största svenska källorna på information. Vi behöver dock nämna världens största sajt för släktforskning, Ancestry. Om du har haft släktingar som emigrerat till USA eller om du har släktgrenar som kommer från kontinenten kommer du förr eller senare att hamna här.

Det viktigaste är att lägga upp en plan för sin släktforskning. Är det släkten på mödernet eller på fädernet som är mest intressant? Är det viktigt att hitta precis alla förgreningar? När du väl har satt ett första mål för din släktforskning kan du sedan fokusera på sajter som hjälper dig med just det. Då undviker du att överväldigas av mängden information.