Skip to content

Vem tror du att du är?

”Vem tror du att du är” är en TV-serie där kända människor söker efter sitt ursprung. Att ta reda på var man kommer ifrån och namn på alla förföräldrar har blivit till en folkrörelse. Både unga och äldre är nyfikna på var de kommer ifrån och vad som finns i familjehistorien. Programmet ”Vem tror du att du är” hjälper vissa människor med att söka efter deras släktingar men hur gör resten som inte har ett TV-team till hjälp? I Sverige finns det ett flertal webbsidor som kan hjälpa dig att komma igång och det underlättar att Sverige har haft folkbokföring som system långt tillbaka i tiden.

Vem tror du att du är

”Vem tror du att du är” är en svensk produktion av det engelska programmet ”Who do you Think you are?”. Originalprogrammet började att sändas på BBC 2004. Än så länge har tolv säsonger sänts och i varje säsong finns 8-10 program. I varje program fokuserar man på en känd persons släkthistoria och går så långt tillbaka i tiden som möjligt. Ibland får de reda på fantastiska fakta om personer som finns på släktträdet eller upptäcker ursprung från andra delar i världen som personen aldrig har vetat om. Programmet är väldigt populärt i England där 6 miljoner personer i genomsnitt tittar på varje sänt avsnitt.

Vem tror du att du är - släktforskning.

”Vem tror du att du är” har sålts som programidé till 10 olika länder, bland annat till USA. Där började TV-serien sändas 2010 som ett program på kanalen NBC som tog över sändningstiden efter Jay Leno mär han slutade sända sitt program ”The Jay Leno Show”. Serien ”Who do you Think you are” visades i tre säsonger på NBC innan den blev nerlagd. Kanalen TLC köpte rättigheterna och visade serien i ytterligare fem säsonger. Lisa Kudrow, mest känd för sin roll som Phoebe i TV-serien ”Vänner”, är en av producenterna för den amerikanska upplagan av programmet och serien blev Emmy-nominerad 2012.

Programmet i Sverige

Sverige är ett av de länder som har köpt rättigheterna att visa sin version av programmet ”Vem tror du att du är”. Det första programmet sändes 2008 och sedan dess har det sänts minst en säsong per år, ibland två. I programmet får man följa svenska kändisar och deras väg för att se var de kommer ifrån och hur deras släktträd ser ut. Än så långe har nio säsonger sänts. Programmet finns på SVT och räknas in i genren dokumentärserie. I första säsongen fick man se skådespelaren Helena Bergström söka efter sina släktingar och även sångerskan Charlotte Perelli som gjorde detsamma.

Programmet ”Vem tror du att du är”, säsong nio, visar när kocken Leif Mannerström får reda på att hans släkthistoria innehåller många av de ingredienser som har funnits med i hans eget liv. Dessutom får han reda på att en person i hans släkt har levt ett dubbelliv. I ett annat avsnitt i ”Vem tror du att du är” får man följa skådespelaren Eva Röse när hon får reda på att en nära släkting har haft ett annorlunda yrke. Han har varit valfångare nere vid Antarktis. Dessutom får hon reda på en del av sin släkthistoria genom en flaskpost. Höjdhopparen Stefan Holm försöker ta reda på varifrån i släkten spänsten kommer ifrån. Han får dessutom reda på en relativt tragisk släkthistoria med kriminella, personer i fängelse och alldeles för mycket alkohol.

Programserien i världen

”Vem tror du att du är” är en otroligt framgångsrik TV-serie som har sålts vidare från England till tio andra länder. Två av de tio länderna som har köpt rättigheterna är USA och Sverige. I USA började ”Who do you Think you are” sändas 2010 och har varit en populär TV-serie som har sänts på två stora kanaler. I Sverige har programmet ”Vem tror du att du är” sänts i nio säsonger hitintills och det verkar bli en fortsättning. Serien sänds på SVT och visar kända svenska personers sökande efter släktingar och att få se ett fullbordat släktträd. Serien lockar många tittare varje avsnitt och själva ämnet släktforskning verkar vara intressant för många.