Skip to content

Vimmerby

Vimmerby är ett bekant ställe i de flesta svenskars hjärtan. Det var ju här självaste Astrid Lindgren, Sveriges mest älskade barnboksförfattare, föddes och växte upp. Och visst har hon lämnat spår efter sig i den lilla tätorten i Småland. Här finns Astrid Lindgrens värld, där man kan uppleva alla hennes berättelser på riktigt. Denna sagoupplevelse drar årligen över 400 000 turister till Vimmerby. Landskapet runt omkring bjuder på glittrande sjöar, djupa skogar, vida ängar, gamla stenmurar och de klassiska röda ladugårdarna, precis som det står beskrivet i böckerna. I centrum flödar också intrycken från Lindgrens böcker, som bland annat Marknaden i Lönneberga och Pippis karamellaffär.

Vimmerby i historien

Det är mycket mer till Vimmerby än Astrid Lindgrens värld, för visst fanns staden till långt innan dess. Redan under Gustav Vasas tid räknades det som en ort, trots att det inte var mer än en liten bondby med ett litet torg och antagligen knappt hundra invånare. Det är dock omöjligt att veta med säkerhet precis hur gammal just staden är, eftersom flera svåra bränder har härjat i området och förstört viktiga dokumentationer. Många, särskilt statsvetare och släktforskare, säger därför att staden ligger under ett visst mystiskt dunkel, något som såklart gör den ännu mer spännande att utforska och undersöka.

Vimmerbys historia är präglad av mystik och ovisshet. Trots detta har forskare med stort engagemang gjort många unika och värdefulla fynd. De äldsta dateras till den yngre stenåldern, som är en välbevarad hällkista som upptäcktes i Gästgivarehagen. Dock är denna plats mest känd för cirka 300 gravar från vikingatiden, samt lösfynden som hittades omkring i området. På museet Näktergalen finns ett urval av fynden som dateras ända tillbaka till 550-800 e.Kr. och består bland annat av spännen, mynt, knivar, nycklar och vikter. Utifrån dessa fynd har forskare kommit fram till att vikingarna i Vimmerby var ett resande handelsfolk, med kontakter i bland annat Uzbekistan, Irak och områden runt östra Medelhavet.

Upplev landskap och historia i Vimmerby

Modern näring och kultur i Vimmerby

Vimmerby har utvecklats från att vara ett litet handelssamhälle, till att bli ett större företagssamhälle med cirka 8000 invånare. Flera småföretag och större verkstadsföretag, som ofta är specialiserade på att utföra pressgjutning av lättmetaller, är något av det som karakteriserar tätorten. Vissa större fabriker har också fäste här, som till exempel Arlas mjölkpulverfabrik och Åbro Bryggeri. Denna marknad är en viktig näring, dock är turistindustrin på en långt högre nivå. Teaterparken ”Astrid Lindgrens Värld” lockar årligen nära en halv miljon turister till staden. Den är uppbyggd av kända platser från böckerna och bjuder på dagliga föreställningar baserade på Lindgrens berättelser.

I Vimmerby kommun har kultur en central betydelse. Med ett extra stort ansvar på sina axlar, är det denna kommunens uppgift att bevara och utveckla kunskapen om en av Sveriges mest betydelsefulla författare. Därför spelar ”Astrid Lindgrens Värld” inte bara en viktig roll när det gäller näringsliv och turism, utan parken är också en avgörande bas i svenskt kulturliv och historia. Många föreningar i kommunen bidrar dessutom med ett utbud av varierande aktiviteter inom teater, dans, musik, konst, film, hembygdsgårdar och museiverksamhet.

Vimmerby i tiden

Med en lång historia som är präglad av mycket mystik, många intressanta fynd och upptäckter, är Vimmerby ett historiskt och kulturellt centrum i Sydsverige. Från äldre historia finns det värdefulla spår från både stenåldern och vikingatiden, som gör det möjligt för oss att lära känna våra förfäder bättre. I nyare historia har staden blivit födelseorten för den kanske mest älskade och värdefullaste barnboksförfattaren i Sverige. Med detta har det också lagts ett ansvar över Vimmerby att bevara en viktig kulturell skatt. Teaterparken ”Astrid Lindgrens Värld” är en avgörande näringskälla med sitt enorma turistflöde, men spelar dessutom en stor roll när det gäller att bevara och lära ut nyare svensk kultur och historia.